Into the Woods

Into the Woods

Into the Woods is een musical met liedteksten en muziek van Stephen Sondheim en een script is van James Lapine.

Musicalvereniging DOS bracht deze musical in november 2019 op de planken, in het Amsterdamse Polanentheater, onder regie van Bernd Duenk en met muzikale begeleiding onder leiding van Lodewijk Crommelin.

De musical ging in 1986 in première in San Diego in een regie van Lapine. In het daaropvolgende jaar verscheen de musical op Broadway, met in de hoofdrollen onder meer Bernadette Peters (als de heks) en Joanna Gleason (als de bakkersvrouw). Weer in een regie van Lapine. Deze eerste Broadwayproductie van de musical ontving lovende kritieken en in 1988 werd Into the Woods bekroond met verschillende Tony Awards, onder andere voor “beste libretto”, “beste originele muziek” en “beste vrouwelijke hoofdrol in een musical” (Joanna Gleason).

In Into The Woods lopen verhaallijnen en personages van verschillende bekende sprookjes van de Gebroeders Grimm door elkaar, waaronder Roodkapje, Raponsel, Sjaak en de Bonenstaak en Assepoester. Zij vormen een nieuw verhaal samen met een bakker en zijn vrouw, die een kind wensen. Maar een heks heeft echter een vloek over het huis van de bakker uitgesproken, waardoor ze onvruchtbaar zijn. Volgens de heks zal de vloek pas worden opgeheven als zij in het woud vier voorwerpen verzamelen: een melkwitte koe, vlasblond haar, een bloedrode mantel en een glazen muiltje. In het woud komen zij Sjaak (van de bonenstaak), Raponsel, Roodkapje en Assepoester tegen, die hun eigen wensen proberen te vervullen.

Ze komen tot het inzicht dat het nastreven van hun wens gevolgen heeft voor de anderen en staan voor de keuze: in hoeverre is het vervullen van hun eigen wens belangrijker dan de verantwoordelijkheid voor het welzijn van anderen?

Into the Woods werd gespeeld met twee verschillende casts. Er was een cast Sneeuwwitje (SW) en een cast Goudlokje (GL).
De rolverdeling was als volgt:

DOS Casting Into The Woods
RolCast Sneeuwwitje (SW)Cast Goudlokje (GL)
HeksMarijke van EngenLoes van der Laan
BakkerJohn CoppensJohn Coppens
BakkersvrouwLinda van Pesch-van GinnekenLiduine Sinnema
Verteller/Mysterieuze manEdgar van de PasEdgar van de Pas
Wolf/Assepoester’s PrinsVincent JagersVincent Jagers
AssepoesterManira MianOotje Bruinsma
RoodkapjeMiriam WilbrinkBrittany Sanders
SjaakArne BorstArne Borst
Moeder SjaakWypke de BoerRenée Valkenburg
Raponzel/Moeder AssepoesterRenée WeersmaHanneke Hoogendoorn
Raponzel’s PrinsEric KlaverRonen Brilleslijper
Reuzin/Grootmoeder/LakeiAudrey MarchelinusAudrey Marchelinus
FlorindaRonen BrilleslijperRonen Brilleslijper
LucindaEric KlaverEric Klaver
StiefmoederArda PaapArda Paap